en verder…..

Vlagprotocol

Bij veel mensen is niet (meer) bekend hoe en wanneer de mag mag worden opgehangen. We proberen het hier duidelijk te maken.

Als u de vlag wilt uithangen, mag u dat doen op alle dagen van het jaar. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe u moet vlaggen. U bent dus nooit strafbaar als u de vlag uithangt.

Wel zijn er gebruiken en regels (protocol) voor het uithangen van de vlag. Zo mag een gehesen vlag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Ook is het de gewoonte dat u de vlag niet laat hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Wilt u de vlag ’s nachts wel laten hangen? Dan is het goed gebruik de vlag te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn.

Kleur en formaat van de Nederlandse vlag

De Nederlandse vlag staat symbool voor eenheid en onafhankelijkheid van het gehele Koninkrijk der Nederlanden. De officiële kleuren zijn helder vermiljoen, helder wit en kobaltblauw. Voor de afmetingen zijn geen voorschriften. De lengte moet zich wel verhouden tot de breedte van  3:2. De banen zijn horizontaal en even hoog.

Op Koningsdag en op de verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis wordt de Nederlandse vlag uitgebreid met een oranje wimpel.

Koningsdag en verjaardagen Koninklijk Huis

19 jan H.K.H. Prinses Margriet (1943)
31 jan H.K.H. Prinses Beatrix (1938)
10 apr H.K.H. Prinses Ariane (2007)
27 apr Z.M. Koning Willem-Alexander (1967)
30 apr Prof. mr. Pieter van Vollenhoven (1939)
17 mei H.M. Koningin Máxima (1971)
25 mei H.K.H. Prinses Laurentien (1966)
26 jun H.K.H. Prinses Alexia (2005)
11 okt Z.K.H. Prins Constantijn (1969)
07 dec H.K.H. Prinses Catharina-Amalia (2003)

Vallen de verjaardagen op een zondag of een christelijke feestdag, dan wordt de vlag de dag erna uitgestoken.

4 mei – dodenherdenking

Zoals bekend hangen we de vlag ten teken van rouw halfstok. Volgens de voorschriften dient de vlag langzaam en waardig eerst tot helemaal boven in de mast te worden gehesen, waarna hij rustig zakt tot halverwege. Maar dat is bij veel vlaggenmasten die aan de gevel zijn bevestigd natuurlijk niet mogelijk. Bij het neerhalen van de vlag vindt het ritueel in omgekeerde richting plaats. Dus eerst de vlag langzaam naar de top van de mast hijsen en daarna via rustig en statig dalend binnenhalen. Let ook hier op dat de vlag onder geen beding de grond raakt, en vóór zonsondergang binnen is.

Op 4 mei mag de vlag pas om 18.00 uur halfstok gehesen worden

Weliswaar zal vermoedelijk niemand zich er aan storen als het uithangen van de vlag een uurtje eerder gebeurt, maar doe het liefst niet eerder dan eind in de middag.